Kokebok

gresk mat

I profesjonell gastronomi

I profesjonell gastronomi brukes ofte en profesjonell kjøkkeninnretning kalt en kombiovn til å tilberede måltider. Dette kjøkkenutstyret sikrer sunn mattilberedning, høyere utbytte, skånsom måte å tilberede mat på, bevaring av store mengder vitaminer og høyere næringsverdi av tilberedte måltider. Kombiovnen tilbyr mange måter å tilberede mat på, for eksempel matlaging, forkoking, damping, stuing, baking, baking, lavtemperatur- eller langsom baking, sous-vide, confitering, røyking, tørking, grilling, grilling, steking, steking, posjering, blanchering, regenerering, sterilisering eller sjokkkjøling.

Hellas mat

Gresk mat er kjent for sin friskhet. Ferske ingredienser som tomater, aubergine, paprika, agurker, oliven, poteter, olivenolje og mange typer urter er grunnlaget for dette kjøkkenet. Det mest spiste kjøttet inkluderer fårekjøtt, lam, fisk og sjømat. Gresk mat er kjent for meieriprodukter som fetaost og tykk gresk yoghurt. Spesialiteter inkluderer tzatziki, gyros eller gresk salat. Gresk mat er et av middelhavskjøkkenene, men også Tyrkia og Balkan har stor innflytelse på det.

Oppskrifter av gresk mat

Gresk mat ser veldig friskt, lett og sunt ut sammenlignet med andre. En av de mest kjente spesialitetene er tzatziki – yoghurtdressing med revet agurk kjent over hele verden. Gyros er også en nasjonal spesialitet som dateres tilbake til det 4. århundre. Det er stekt fårekjøtt på et vertikalt spytt. Selv moussaka tilberedes av fårekjøtt, den er bakt i olje, saltet og smaksatt med ketchup. Deretter blandes kjøttet med kokte poteter, ris og tomater. En rett med varm myk cottage cheese kalles en mellomost. Typiske greske bakverk inkluderer tákos. Det er et mørkt gresk rundt brød laget av bygg og hvete. Interessant nok holdes slikt hardt og myknet med vann, helles med olje, litt eddik, saltet og dekket med oreganotomater rett før bruk. Fikenkake er en populær og tradisjonell gresk dessert. Som i Tyrkia og Tunisia, brukes et søtt kosttilskudd kalt halva i iskrem, fruktsalater og andre retter. Det greske kjøkkenet har også sine påskespesialiteter, en av dem er tsoureki. Det er et strikket brød eller flette med høyt innhold av sukker og fett krydret med vanilje og appelsinskall. Fletten er vanligvis drysset med sesam- eller valmuefrø.

tGreek