Kokebok

Tyrkisk mat

I profesjonell gastronomi

Kombiovnen er et profesjonelt kjøkkenutstyr som brukes i profesjonell gastronomi for å tilberede en rekke retter. De viktigste fordelene med denne enheten er korte koketider, høyere utbytte, sunn matlagingsmåte og mye mer. Kombiovnen tilbyr mange måter å tilberede mat på, for eksempel matlaging, forkoking, damping, stuing, baking, baking, lavtemperatur- eller langsom baking, sous-vide, confitering, røyking, tørking, grilling, grilling, steking, steking, posjering, blanchering, regenerering, sterilisering eller sjokkkjøling.

Tyrkisk mat

Tyrkisk mat har gjennomgått en lang utvikling. I den kommer vi over elementer fra arabisk og middelhavskjøkken, men også innflytelsen fra Balkan eller persisk gastronomi. Rettene er for det meste kjøttfulle, hovedsakelig brukes lam, fårekjøtt og kylling. Tilbehøret er oftest ris, poteter eller grønnsaker. Det tyrkiske kjøkkenet likte også den krydrede smaken i form av tyrkisk chili, som det ikke spares på i matretter. Et annet mye brukt krydder er koriander, persille eller spisskummen.

Oppskrifter av tyrkisk mat

Når tyrkisk mat nevnes, er det mange som tenker på kebab i utgangspunktet. Det er vanligvis lam eller storfekjøtt tilberedt på spytt. Tilberedningen av kebab ligner på greske gyros. Vi kjenner igjen flere typer av denne retten. Döner kebab tilberedes av lam på en vertikal grill og serveres i pitabrød med saus, salat og andre grønnsaker. En annen kjent variant er dürüm kebab. Den skiller seg fra den forrige kebaben bare ved bakverk, de samme ingrediensene serveres i en brødform eller rulle. En annen spesialitet innen tyrkisk mat er sazdrma. Dette er stekt fåre- eller geitekjøtt i olje, som deretter tørkes i magen til dyret. Güveč er en betegnelse for en stuet rett med ris. Av søte desserter og søtsaker er det hovedsakelig halva, sucuk eller baklava. Halva eller halva er en velkjent tyrkisk herlighet som tradisjonelt er laget av mandler, sukker og sesamolje. Sucuk er en tyrkisk konfekt som har geléterninger på siden. Baklava er en veldig søt dessert laget av flere lag med tynn butterdeig. Skiver av butterdeig er ispedd hakkede nøtter, som er søtet med sirup eller honning. Tyrkisk mat er kjent for sine meieriprodukter, spesielt oster og yoghurt. Pinar er et tyrkisk selskap som produserer meieriprodukter, hovedsakelig med ananas- og aprikossmak.

tTurkish