Kokebok

Skandinavisk mat

I et moderne kjøkken

I profesjonell gastronomi brukes ofte en profesjonell kjøkkeninnretning kalt en kombiovn til å tilberede måltider. Enheten tillater tilpasset fuktighetsjustering, høyere utbytte og produksjon av tørr og våt varme. Kombiovnen tilbyr mange måter å tilberede mat på som matlaging, forkoking, damping, stuing, baking, baking, lavtemperatur eller saktebaking, sous-vide, confitering, røyking, tørking, grilling, grilling, steking, steking, posjering, blanchering, regenerering, sterilisering eller sjokkkjøling.

Skandinavisk mat

Enkelhet og bruk av lokale råvarer er typisk for skandinavisk mat. Sjømat eller fiskeretter som torsk og laks er vanlig. Hovedrettene serveres som tilbehør servert grønnsaker, poteter, sopp eller en kombinasjon av begge. Skandinaviske desserter kan betraktes som sunne. Sukker erstattes vanligvis med honning eller andre naturlige søtningsmidler.

Oppskrifter av skandinavisk mat

Astsoppa - ertesuppe og gulasj med tyttebærkompott er en populær svensk rett. En annen svensk nasjonal spesialitet er kreps brygget i vann og øl. Smorgasborne er en betegnelse på en svensk forrett, som har mange former og består av ulike spesialiteter. Smorgasborne inkluderer tradisjonelt: krydret ansjosfilet, ål i vingele, kaviarruller, parer i bobler, fylte rundstykker av røkt laks, mousse av blåskjell, stuet tunge på tomater eller røkt bryst med dillsaus. I Norge serveres tradisjonelt fiskekaker eller smultringer kalt fiskake. Grunnlaget er beinfri kjøttdeig, maizena, som inngår i de fleste retter i det norske kjøkken, salt, muskat, kokt kremfløte og egg. En favorittdelikatesse blant finnene er ostesuppen tilberedt av blåmuggost og kjøttbuljong. Labskaus kalles danske sjømenns mat. Det er en solid rett med poteter, skinke salami, løk og bacon. Kald gjestfrihet i skandinavisk kjøkken kalles julebord. Juleö er et særnorsk søtt, men samtidig sterkt øl. Det er interessant at den kun er tilgjengelig i butikker fra 21. desember til 6. januar.

tScandinavian